Cazare in Sarmizegetusa, jud. Hunedoara
Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa – capitala Daciei Romane – se ridica odinioara la poalele muntilor Retezat, in partea de sud-vest a Tarii Hategului de astazi. Orasul se afla la 8 km departare de trecatoarea care face legatura intre Banat si Transilvania si care purta in antichitate numele de Tapae, astazi Portile de Fier ale Transilvaniei.
Nu se cunoaste cu exactitate data intemeierii capitalei. O inscriptie descoperita la inceputul secolului al XVI-lea, in hotarul satului Gradiste – Sarmizegetusa consemneaza: „Din porunca imparatului Cesar Nerva Traianus Augustus, fiul divinului
Nerva, a fost intemeiata Colonia Dacica prin Decimus Terentius Scaurianus,guvernatorul sau”. Numele guvernatorului provinciei arata ca intemeierea noului oras a avut loc in primii anii dupa cucerirea Daciei (dupa unele pareri 106-107, dupa altele intre 108 -110).
Orasul antic inchidea o suprafata inconjurata de ziduri de aproximativ 32 ha. In inima orasului se intersectau cele doua drumuri principale (cardo maximus orientat nord – sud si decumanus maximus orientat est-vest),la intretaierea acestora aflandu- se principala constructie publica – Forul. Orasul nu se restrangea insa la teritoriul inconjurat de ziduri. Dincolo de
ziduri, pe o mare intindere, erau situate casele (villae), ateliere mestesugaresti (caramidari, sticlari), temple si alte constructii publice sau private. Tot in afara zidurilor se gaseau si cimitirele orasului (sepulcreta) identificate atat la est cat si la vest de incinta. Populatia lui se putea ridica la 25.000 – 30.000 de oameni.
Situat la circa 100 m de latura nordica a zidului de incinta al orasului, amfiteatrul constituie cea mai impunatoare constructie. De forma eliptica, el este construit pe un loc inaltat si netezit in prealabil, avand dimensiunile de 88 m lungime si 69 m latime, ocupa un loc de mijloc in raport cu celelalte amfiteatre provinciale. Numarul spectatorilor pe care ii putea cuprinde amfiteatrul de la Ulpia Traiana se ridica la circa 5000 de oameni.