Obiective turistice

 

prislop-fullAsezata intr-o poiana, inconjurata de un peisaj mirific, Manastirea Prislop se afla la 13 km de Hateg. De aproape sapte secole, ea reprezinta unul din cele mai importante asezaminte religioase ortodoxe din Transilvania. A fost ridicata in a doua jumatate a secolului al XIV-lea de Parintele Nicodim, ulterior sanctificat, considerat astazi drept reorganizatorul si indrumatorul monahismului romanesc la inceputul Evului Mediu. Tot aici se afla si mormantul parintelui Arsenie Boca.

 

densus-fullSe presupune ca Biserica Densus a suferit mari modificari de-a lungul timpului si, in special, la sfarsitul secolului al XIII-lea.
Construitadin bolovani de rau,caramida cu inscriptii romane, capiteluri,pietre funerare, tuburi canalizare, etc., luate
desigur din Ulpia Traiana, biserica din Densus are un aspect straniu, starnind totodata admiratie si uimire.

 

castel-full

Castelul  Corvinestilor a fost ridicat in secolul  XV de catre Iancu de  Hunedoara,  pe locul  unei  vechi intarituri,  pe o> Castelul  Corvinestilor a fost ridicat in secolul  XV de catre Iancu de  Hunedoara,  pe locul  unei  vechi intarituri,  pe o stanca  la  picioarele  careia  curge  paraul  Zlasti.  Este  o constructie  impunatoare,  cu  acoperisuri  inalte  si  divers colorate,   cu  turnuri  si   turnulete,  ferestre  si   balcoane impodobite  cu  dantelaria pietrei  cioplite. Castelul  a fost restaurat si transformat in muzeu.

 

kendeffyCastelul Santamaria Orlea (Kendeffy) e mentionat documentar de la 1363, iar actuala constructie, in stil baroc, dateaza din 1782. Castelul a fost retrocedat si este acum transformat hotel cu restaurant.

 

zimbri-fullRezervatia de Zimbri Hateg se afla la doar cativa kilometri de Hateg. Pe soseaua E79, spre Deva, un drum asfaltat la stanga ne duce pana la rezervatia de zimbri. Zimbrul este cel mai greu animal de uscat european. Un individ tipic are o lungime de 2,9 metri si o inaltime de 1,9 metri, cantarind de la 300 la 920 kg. Este mai inalt, dar mai putin masiv si cu parul mai scurt decat ruda sa apropiata, bizonul american.